Press "Enter" to skip to content

Helppo opas yritystoiminnan aloittaminen

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä on välttämätöntä selvittää kolme keskeistä asiaa:

  • Millaiset markkinat liikeideani tuotteilla tai palveluilla on? Tämän voi selvittää markkinatutkimuksella tai kyselyllä. Mikäli tuotteesi on jotakin niin uutta, ettei kukaan ole vielä edes osannut kaivata sitä, markkinoiden arvioiminen voi olla vaikeaa. Siksi start-up -yrityksiin sijoittavia henkilöitä ja firmoja kutsutaan riskisijoittajiksi.
  • Millaista on kilpailu suunnittelemallasi alalla? Jos et tunne kilpailijoitasi, et tiedä, mitä voit tehdä eri tavoin kuin he menestyäksesi heitä paremmin ja voittaaksesi heidän asiakaskuntaansa omiksi asiakkaiksesi. Silloin, kun tuotteesi on aivan uusi ja kilpailua ei vaikuttaisi olevan, on kartoitus syytä tehdä huolella. Toinen tuote tai palvelu saattaa silti kilpailla asiakkaista kanssasi.
  • Mikä on sinun tulevan yrityksesi tapauksessasi paras yhtiömuoto? Yhtiömuodon valinta on tehtävä, johon on syytä paneutua huolella. Jotta voisit tehdä oikean valinnan, sinun on tunnettava erilaiset yhtiömuodot ja niihin liittyvät edut ja haitat. Luotettavaa tietoa eri yritysmuodoista saat esimerkiksi julkisen sektorin alan toimipaikoista. Mikäli haluat kutsua rahoittajia yrityksesi osakkaiksi, yhtiömuoto on luonnollisesti osakeyhtiö.

Ensimmäisestä ja toisesta kohdasta käy ilmi, onko yritystoiminnalla menestymisen edellytyksiä. Kolmas kohta taas on välttämätön, jotta osaat perustaa itsellesi oikeanlaisen yrityksen.

Yrityksen perustaminen

Kun olet valinnut yhtiömuodon ja selvittänyt yrityksen perustamiseen vaadittavat toimet, jotka siis riippuvat valitsemastasi yhtiömuodosta, on suositeltavaa tutustua siihen liittyviin sääntöihin. Saat esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta yksityiskohtaiset ohjeet yhtiön perustamiseen, vaadittavaan alkupääomaan ja muihin välttämättömiin toimiin, jotta yrityksesi olisi juridisesti oikein perustettu. Tässä kohdassa ei kannata luotta huhupuheisiin tai kaverin neuvoihin, vaan kaikki kannattaa tehdä pilkulleen oikein.

Yrityksen nimen valitseminen

Ennen kuin voit viedä yrityksesi kaupparekisteriin ja laatia perustamispaperit, täytyy sinun antaa yrityksellesi nimi. Nimi ei saa olla jo toimivan yrityksen nimi. Sen muodolle on tiettyjä ehtoja, jotka selviävät kaupparekisteristä. Lisäksi käy ilmi se, onko suunnittelemasi nimi jo varattu.

On tärkeää, että valitset nimen sen mukaan, missä ajattelet yrityksesi markkinoiden olevan. Jos haluat tähdätä Yhdysvaltain markkinoille, et tietenkään valitse yrityksellesi nimeä, jota englantia puhuva ei osaa ääntää tai kirjoittaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että nimen pitäisi olla paikallisella kielellä, sillä eksotiikka ja erottuminen joukosta ovat brändin luomisen kannalta hyvästä. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi suomalaiset pelialan start-up -yritykset. Rovioon selvää suomea, ja siitä huolimatta yritys on menestynyt loistavasti.

Yrityksen toimialan määrittäminen

Yrityksen perustamispapereissa täytyy mainita yrityksen toimiala laajasti. Tässä vaiheessa on järkevää listata kaikki erilaiset toimialat, joita kuvittelet joskus yritykselläsi olevan, sillä toimialojen lisääminen kaupparekisteriin on kallista. Muista toimialoja miettiessäsi, että maahantuonti ja vähittäismyynti tulee mainita erikseen, samoin kuin tuotanto ja vähittäismyyntimyynti. Tässä kohtaa voi tuntua selvältä, että tuotteita tuodaan maahan tai valmistetaan juuri myymistä varten.