Yrittäjyys on muuttanut muotoaan 2000-luvulla. Aikaisemmin yrittäjyys nähtiin perinteisten alojen pienyrittäjyytenä tai suurina kansainvälisinä tai kansallisina firmoina, joiden tuotanto oli hyvin vakiintunutta ja pysyvää. Niiden tuotekehitys on ollut verrattain hidasta.
Nykyisin pieni yritys voi hetkessä valloittaa maailmanmarkkinat. Uusia tuotteita, jotka ovat sekä aineellisia että aineettomia, syntyy jatkuvasti. Yrittäjyys ei enää tarkoita pelkästään vähittäiskauppaa tai parturointia, vaan se voi yhtä hyvin olla sovellusten kehittämistä puhelimeen tai uuden elintarvikkeen kehittämistä.
Vain mielikuvitus tuntuu olevan rajana sille, millainen tuote saattaa nostaa yrityksen kansalliseen tai kansainväliseen suuruuteen. Olisiko meistä kukaan osannut ennen Rovion menestystä arvata, että vihaisia lintuja lennättävä, puhelimella pelattava peli saattaisi yllättäen olla miljardiluokan tuote? Entä olisitko osannut kuvitella, että Slush-tapahtuma, joka alkoi varsin pienestä start-up -yritysten esittelytapahtumasta, paisuisi Euroopan suurimmaksi kasvuyritysten ja rahoittajien kohtaamispaikaksi?
Voiko menestyksen aavistaa ennalta?
Tällaisia menestystarinoita ei voi kuvitella etukäteen. Siksi on tärkeää, että annat ideoillesi mahdollisuuden etkä etukäteen tuomitse hullulta tuntuvaa ja erikoista ajatusta mahdottomana. Kuka tietää, vaikka juuri sinun pieni ideasi olisi juuri sen seuraavan suomalaisen huippumenestyksen siemen.
Kaikki itäneet ajatukset kannattaa nostaa päivänvaloon ja tarkastella niitä huolellisesti jokaiselta kantilta. Jokainen idea ei ole automaattisesti kultakaivos, mutta on suurempi vahinko menettää hätiköimällä se yksi loistoidea kuin tuhlata muutama tovi aikaa myöhemmässä vaiheessa hylättävän ajatuksen tutkimiseen.
Innovatiivinen mieli tuo usein ajatuksia enemmän kuin ehdimme kunnolla ottaa suurennuslasin alle. Tässä tapauksessa kannattaa mielikuvitusta rauhoittaa ja keskittää huomio jo syntyneisiin elinkelpoisiin ideoihin.
Rahoittajat pyrkivät kuitenkin tekemään mahdottoman eli arvioimaan ennakolta, mikä idea tai yritys menestyy. Tässä heillä on käytössään erilaisia mittareita, joihin he perustavat arvionsa. Voit olla melko varma tilanteestasi, jos saat kansainvälisen suurrahoittajan kiinnostumaan ideastasi ja vieläpä sijoittamaan siihen rahaa. Siinä tapauksessa kannattaa sinun totisesti painaa täysillä ja tehdä parhaasi, sillä todennäköisesti ideasi on hyvä.
Huonot liikeideat
Liikeidea ei ole hyvä, mikäli sen kehittäminen ensimmäiseen esittelykuntoon vaatii niin paljon kustannuksia, ettei sinulla ole siihen varaa. Jollekin toiselle idea voisi olla toimiva, ei sinulle.
Liikeidea on huono myös silloin, jos sen tuoma lisäarvo jo jollekin olemassa olevalle tuotteelle tai palvelulle on niin pieni, ettei se tuo etua kilpailuasemaa niihin, jotka tuottavat tai myyvät tuotetta ilman kehittämääsi lisätuotetta tai -palvelua. Ei kannata tuhlata energiaa hiukan parannellun pyörän keksimiseen.
Idea voi olla heikko silloinkin, jos se on hyvin helppo varastaa tai toteuttaa pelkästään tutustumisen pohjalta. Ei kannata satsata vuosien suunnittelua johonkin ja törmätä vastaavaan tuotteeseen tai palveluun, joka polkuhintaan tuotettuna maksaa vain puolet hinnasta, jolla itse pystyisit tuotteen myymään.
Ajatus on erityisen huono, jos se pyrkii liian pieneen ja ankarasti kilpailtuun markkinarakoon tarjoamatta mitään niin mullistavaa, että ostajat ovat valmiit hylkäämään tutut tuottajansa ja vaihtamaan uuteen.
Hyvät liikeideat
Edellä kirjoitetun perusteella on helppo päätellä, millaisia ovat hyvät liikeideat ja kuka voi olla yrittäjä.
Hyvä liikeidea on yllätyksellinen, mutta ei välttämättä kovin monimutkainen etenkään alkuvaiheessa. Sen tulee olla esiteltävissä mahdollisille rahoittajille ilman miljoonainvestointeja, mikäli sinulla ei ole sijoittaa summaa jo alkukehittelyyn. Hyvä idea on sellainen, että sinulla on rahkeet sen kehittelyyn ja toteuttamiseen joko yksin tai tiimisi kanssa.
Hyvä liikeidea syntyy tilanteeseen, jossa kilpailua ei ole tai jossa sen tarjoama lisäarvo auttaa peittoamaan kilpailijat ja saavuttamaan hyvät kilpailuasemat.