Press "Enter" to skip to content

Kaikkien aikojen menestyneimmät start-up -yritykset

Start-up -yritysten Hall of Fame vaihtelee varmasti sisällöltään listan laatijan mukaan, mutta kaikkein legendaarisimmat IT-alan start-up -yritykset ovat taatusti aina mukana. Aloitetaan siis tästä:

Apple

Vuonna 1976 Steve Jobsilla, Steve Wozniakilla ja Ronald Waynella ei ollut kuin unelma rakentaa tietokone, jota he voisivat myydä tavallisille kuluttajille. Jobsin vanhemmat antoivat autotallinsa näiden nuorten miesten käyttöön. Siellä syntyi Apple I, joka oli yrityksen ensimmäinen tietokone. Käytännössä se oli kokoonpantu virtapiirilevy ja emolevy, johon uusi omistaja sai itse rakentaa näppäimistön ja monitorin.

Apple II muistutti jo enemmän nykyaikaista tietokonetta. Se nousi alan kärkeen, kun se valittiin ainoaksi alustaksi VisiCalcille, joka oli aikansa vallankumouksellinen taulukkolaskentaohjelma.

Vuonna 1984 lanseerattiin sitten ensimmäinen Macintosh-tietokone. Kaikki tuntevat iPhonen, iPadin ja iCloudin. Tämä yritys, joka tänä päivänä on satojen miljardien arvoinen, aloitti tarinansa huomattavasti vaatimattomammin kuin moni olisi uskonut.

Google

Tämä suurin hakukone sai alkunsa vuonna 1996 Yhdysvaltain Stanfordin yliopistossa, kun Larry Page ja Sergey Brin tekivät tutkimusta uudenlaisesta hakukoneesta väitöskirjaa varten. Kun perinteiset hakukoneet näyttivät tulokset sen mukaan, kuinka monta kertaa hakusanaa oli löydettävissä sivulla, tämä uusi keksintö luokitteli tulokset niiden relevanssin mukaan.

Tänä päivänä Google on laajentanut toimintaansa reilusti. Sen tuotteet ja palvelut ulottuvat ajanhallinnan ohjelmista ja tuottavuuden lisäämisestä aina videoalustaan saakka.

Microsoft

Paul Allen ja Bill Gates olivat ystävyksiä lapsuudesta saakka. He kummatkin suhtautuivat intohimoisesti tietokoneohjelmointiin ja perustivat ensimmäisen yrityksensä vuonna 1972 Traf-O-Data -nimisen yrityksen. Heidän tuotteensa oli tietokone, joka seurasi ja analysoi autoliikennettä.

Yli neljäkymmentä vuotta myöhemmin on Microsoft jättimäinen yritys, joka jatkuvasti laajentaa toimialaansa. Vuonna 2013 perustettiin Alliance for Affordable Internet (A4AI). Siihen kuuluvat Microsoftin lisäksi Facebook, Intel ja Google. Sen tehtävänä on saada internet jokaisen ulottuville erityisesti kolmansissa maissa.

Amazon

Amazon on verkkokauppa, jonka jokainen tuntee. Vuonna 1994 Jeff Bezos jätti työpaikkansa Wall Streetillä, koska hän halusi päästä vahvassa nousussa olevaan nettipohjaiseen liiketoimintaan mukaan.

Alkuun yrityksen nimi oli Cadabra, mutta Bezos muutti sen Amazoniksi. Koska internetissä oli muitakin verkkokauppoja, oli eduksi, että yrityksen nimi alkoi A:lla. Tällä tavalla se olisi aina aakkostettujen listojen kärkipäässä.

Amazon aloitti kirjakauppana. Koska se toimi verkossa, se pystyi pitämään paljon suuremman valikoiman kuin kivijalkakirjakaupat. Bezosilla oli myös erikoinen bisnessuunnitelma. Hän ei odottanut tekevänsä voittoa ensimmäisinä viitenä vuotena lainkaan. Perustamisen ensi hetkistä lähtien Amazon myi kuitenkin enemmän kuin kukaan olisi osannut aavistaa. Tänä päivänä verkkokaupasta voi ostaa melkein mitä tahansa.

Facebook

Vuonna 2004 Mark Zuckerberg, joka oli toisen vuoden opiskelija Harvardin yliopistossa, lanseerasi yhdessä neljän ystävänsä kanssa Facebook-nimisen nettisivuston. Se oli alkujaan vain Harvardin opiskelijoiden käytössä, mutta laajeni sitten muihin Ivy League -kouluihin. Muutos tapahtui vuonna 2006, kun yli 13-vuotiaat henkilöt, joilla oli sähköpostiosoite, saivat luoda itselleen profiilin. Tänä päivänä Facebook on suosituin sosiaalisen median sivusto, jonka suurin osa tuotosta tulee mainoksista.

Facebookin teemaväri on sininen. Tämä valinta johtuu siitä, että Zuckerberg on värisokea, joten sininen on väri, joka hänellä on vahvin.

Tässä listassa ei suomalaisia ole, mutta mainittakoon Rovio, joka mahtuu uskomattomien yritysten joukkoon. Rovio perustettiin vuonna 2003. Vuonna 2009 se teki kansainvälisen läpimurron Angry Birds -pelillään, joka oli yrityksen suunnittelema 52. luomus.