Press "Enter" to skip to content

Kuka voi olla yrittäjä?

Periaatteessa kuka tahansa voi perustaa yrityksen, mutta jokaiselle se ei vain sovi. Jokainen voi omistaa jonkin yhtiön. Kaikilla ei kuitenkaan ole sitä yrittäjähenkeä, jota tarvitaan, jotta liiketoiminta menestyy ja kasvaa.

Ole oma pomosi

Maailma on muuttunut kovasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Enää ei ole takuuta, että yliopisto-opintojen jälkeen on koulutusta vastaava työpaikka odottamassa. Jotkut eivät vain viihdy toisen henkilön palkkalistoilla ja tekevät töitä mieluummin itselleen sovittamalla bisneksen elämäntyyliinsä ja -katsomukseensa sopivaksi. On kyseessä sitten mikä tahansa syy oman yrityksen perustamisen takana, on muutama asia, jotka tulee ottaa huomioon omaa yritystä perustettaessa.

Mikä on sinun liiketoimintaa koskeva ideasi?

Ellei sinulla ole heti mahtavaa liikeideaa valmiina, ei hätää. Tärkeää on antaa itselleen aikaa ja tutkiskella omaa persoonallisuuttaan ja kiinnostustaan. On hyvin tärkeää myös kuunnella omaa intuitiotaan ja kysyä, mikä on se asia, josta saa itse energiaa. Liiketoimintaideasi täytyy todella innostaa sinua, sillä muuten et jaksa tehdä töitä sen hyväksi.

Omaa tulevaa yritystä voi lähestyä periaatteessa kolmella eri tavalla. Voi alkaa tehdä yksityisyrittäjänä sitä asiaa, jossa on jo hyvä. Jos tämä innostaa, kannattaa miettiä, miten oman osaamisen voi paketoida sopivaksi kokonaisuudeksi, jota sitten voi myydä.

Toinen tapa on tehdä sitä, mitä muut tekevät. Jos olet kyllästynyt siihen, mitä päivätyössäsi teit 20 vuotta ja haluat tehdä esimerkiksi harrastuksestasi liiketoiminnan, valitse ihailemasi yritys ja opi siitä. Muista pistää sitten vieläkin paremmaksi.

Kolmas tapa on huomata markkinarako. Se voi esimerkiksi olla jokin ongelma, johon kellään ei ole vielä ratkaisua.

Tee huolellinen suunnitelma

Tärkeää on tehdä liiketoiminnallesi suunnitelma, sillä se antaa sinulle selkeyttä, itseluottamusta ja auttaa keskittymään. Kirjoita ylös päämääräsi, strategiasi ja mitä askeleita otat missäkin vaiheessa. Määrittele myös se, mikä sinulle merkitsee edistymistä. Palaa aina tarkistamaan, missä kohtaa menet, oletko saavuttanut välitavoitteesi ja pitääkö suunnitelmaa ehkä muokata.

Kysy itseltäsi, mitä oikein olet rakentamassa, mikä on unelmasi, ja minkä kokoinen se on. Haluatko ehkä pienen sivubisneksen vai jotain suurempaa, josta jää myös jälkipolville. Ketä olet palvelemassa? Yrittäjyys on asiakaspalvelua, oli alasi mikä tahansa. Mieti myös, minkä asiakaslupauksen määrität asiakkaillesi ja itsellesi.

Tunne kohderyhmäsi

Vaikka olisi ihanaa saada koko maailma ostamaan tuotteittasi, fakta on, että tuotteesi kiinnostaa vain pientä osaa maailman väestöstä. Mieti siis tarkkaan, millainen on kohdesegmenttisi. Mieti, mitä annettavaa sinulle heille on ja miten sinä voit auttaa heitä menestymään. Kun keskityt palvelemaan, se vetää asiakkaita puoleesi enemmän kuin epätoivoinen asiakkaiden rahojen perässä juokseminen.

Ilman tätä asiaa et voi menestyä

Oman yrityksen perustamiseen ei välttämättä tarvita tutkintoa kaupalliselta alalta, miljoonia euroja, täydellistä ajoitusta, kokemusta oman bisneksen perustamisesta tai lupaa sellaisen perustamiseen. Kaikkien aikojen menestyneimmät start-up -yritykset ovat menestyneet periaatteessa vain yhden elintärkeän ominaisuuden takia: niiden omistajilla on ollut halu ja valmius tehdä kovasti töitä oman bisneksen eteen kelloon katsomatta.

Jos bisnesideasi todella on sinua itseäsi innostava, muuttuu työ leikiksi. Et välttämättä edes huomaa työskenteleväsi, vaan kaikki sujuu flow-tilassa. Sinä olet, mitä teet.